Let’s save the wildlife – Polar bear (Ursus maritimus)

Myrela

Polarni medvjed je medvjed hipermesožder čiji se prirodni atar uglavnom nalazi unutar Arktičkog kruga, obuhvatajući Arktički okean, okolna mora i okolne kopnene mase. To je najveća postojeća vrsta medvjeda, kao i najveći postojeći kopneni mesožder. Iako se većina polarnih medvjeda rađa na kopnu, većinu vremena provode na morskom ledu. Njihovo naučno ime znači “pomorski medvjed” i potiče od ove činjenice. Polarni medvjedi love svoju omiljenu hranu, foke, sa ivice morskog leda, često živeći od rezervi masti, kada nema morskog leda. Zbog očekivanog gubitka staništa izazvanog klimatskim promjenama, polarni medvjed klasifikovan je kao ranjiva vrsta. Decenijama je lov velikih razmjera izazivao međunarodnu zabrinutost za budućnost ove vrste, ali populacija se oporavila nakon što su kontrole počele da stupaju na snagu. Hiljadama godina polarni medvjed bio je ključna figura u materijalnom, duhovnom i kulturnom životu cirkumpolarnih naroda, a polarni medvjedi ostaju važni u njihovim kulturama. Polarni medvjed poznat je i kao “bijeli…

View original post 15 more words