Šafran – Saffron – Crocus

Myrela

Začin šafran poznat je od davnina. Koristio se još u Mesopotamiji prije 5000 godina. Šafran je simbol mudrosti i bogatstva, što materijalnog, što duhovnog. Na glasu je kao najskuplji začin na svijetu. Iako je najpoznatiji kao začin, koristi se i kao prirodna boja u prehrambenoj industriji, te u medicinske svrhe.

Ljekoviti dio šafrana su stigme koje sadrže brojne fitohemikalije kao što je krocin, pikrokrocin, likopen, karotenoide i alkaloide. Eterično ulje sadrži safranal koji djeluje smirujuće, ublažava bolove i grčeve. Šafran pomiješan u mlijeku može se koristiti kao oblog za umorne oči, te pomaže u liječenju upala, bolova, grčeva kod beba i sl. Može se koristiti za astmu i kašalj, podsticanje krvotoka, bolnu menstruaciju.

Šafran pomaže u usporavanju gubitka vida u starosti. Fitohemikalije u šafranu imaju nevjerovatan antioksidativni učinak na gene koji upravljaju vidom, štite fotoreceptore od oštećenja tako da mogu usporiti, a u nekim slučajevima i pospješiti ozdravljenje kod makularne…

View original post 56 more words