Šipurak – Rosa canina

Rosehip is extremely rich in vitamins C and K, carotenoids, lycopene and B carotene, invert sugar and sucrose, pectins and tannins… Due to these ingredients, it is valuable in many ways. At the same time, it serves as a tonic, as a vitamin drink during colds and flu, as a mild diuretic, mild laxative and as a tea to enjoy. Jam and marmalade are traditionally prepared from rose hips.

Myrela

Šipurak je izuzetno bogat vitaminima C i K, karotenoidima, likopenom i B karotenom, invertnim šećerom i saharozom, pektinima i taninima… Zbog ovih sastojaka, višestruko je dragocjen. Istovremeno služi kao tonik, kao vitaminski napitak za vrijeme prehlada i gripa, kao blagi diuretik, blagi laksativ i kao čaj za uživanje. Džem i marmelada tradicionalno se pripremaju od šipurka.

Zbog bogatstva vitamina C, koji se kuvanjem ne gubi, čaj od crvenog ploda šipurka nezamjenjiv je u liječenju prehlada. Naročito je preporučljiv u otklanjanju umora, malaksalosti, malokrvnosti i svih tegoba koje nastaju zbog manjka vitamina C u organizmu. Poželjno je i da se uzima za pročišćavanje krvi. Povoljno djeluje i na organe za varenje, ali i na izlučivanje mokraće bez nadražaja bubrega. Čaj od šipurka preporučuje se i za sprječavanje stvaranja pijeska u bubrezima i mokraćnim kanalima. Koristi se kod upalnih procesa bubrega i mokraćnih puteva.

Čaj od šipurka odlično je sredstvo protiv dječjeg…

View original post 113 more words